
Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια έχουν να κάνουν με την επικοινωνία στη σχέση. Κάποια ζευγάρια αποτυγχάνουν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, ενώ σε άλλες (συνήθως μακροχρόνιες) σχέσεις υπάρχει πλήρης έλλειψη επικοινωνίας. Ωστόσο, μόνο μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία μπορούν οι δύο σύντροφοι να δημιουργήσουν μια ευτυχισμένη σχέση με μεγάλη διάρκεια. Πώς επιτυγχάνεται λοιπόν η επικοινωνία στη σχέση;
Τι είναι η ουσιαστική επικοινωνία στη σχέση
Πριν δούμε πώς μπορεί να καλλιεργηθεί η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε «ουσιαστική επικοινωνία». Πολλοί φαντάζονται ότι σε μια σχέση με καλή επικοινωνία οι δύο σύντροφοι συμφωνούν σε όλα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ρεαλιστικό ούτε και υγιές.
Αντιθέτως, όταν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία σε μια σχέση, το κάθε μέλος της μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τη διαφωνία, την ανησυχία ή τον προβληματισμό του γνωρίζοντας ότι η άλλη πλευρά θα το ακούσει και θα προσπαθήσει να το καταλάβει. Μέσω της καλής επικοινωνίας το ζευγάρι στοχεύει στην από κοινού επίλυση των προβλημάτων και στην καλύτερη συμβίωση.
Πώς επιτυγχάνεται η ουσιαστική επικοινωνία στη σχέση
Τα ζευγάρια που έχουν καταφέρει να επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους, δεν το πέτυχαν από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται θέληση και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές προκειμένου να έχετε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Όσο πιο νωρίς μέσα στη σχέση δουλέψετε προς αυτή την κατεύθυνση τόσο πιο εύκολο θα είναι να εφαρμόσετε νέες τεχνικές επικοινωνίας, όπως αυτές που ακολουθούν.
Μιλήστε με ειλικρίνεια
Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ουσιαστική επικοινωνία στη σχέση. Αν δεν είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί με τον σύντροφό σας, θέτετε εξαρχής τη μεταξύ σας σχέση σε λάθος βάση. Συμφωνήστε λοιπόν με τον σύντροφό σας ότι θα συζητάτε ό,τι σας απασχολεί με πλήρη ειλικρίνεια.
Προσοχή όμως! Πολλοί μπερδεύουν την ειλικρίνεια με την αγένεια και την αφιλτράριστη έκφραση. «Είμαι ειλικρινής» δεν σημαίνει «μιλάω απότομα ή εκφράζομαι άσχημα». Πρέπει πάντα να προσέχετε τον τρόπο που εκφράζετε αυτά που σας απασχολούν ώστε να μην πληγώσετε άθελά σας το άτομο που έχετε δίπλα σας.
Ακούστε με προσοχή τον σύντροφό σας και δείξτε ενσυναίσθηση
Για τους περισσότερους είναι πολύ πιο εύκολο το να λένε αυτά που σκέφτονται από το να ακούνε πραγματικά αυτά που τους λέει η άλλη πλευρά. Έτσι πολλές φορές το άλλο άτομο καταλήγει να μην εκφράζεται καθόλου ή να μην μιλά ειλικρινά από φόβο πως δεν θα το καταλάβουν. Τι σημαίνει λοιπόν «ακούω πραγματικά τον άνθρωπό μου»;
Για να ακούσετε πραγματικά αυτό που σας λέει ο σύντροφός σας, θα πρέπει να ρίξετε τις άμυνές σας και να προσπαθήσετε να μπείτε στη θέση του. Αυτό είναι το δυσκολότερο σημείο στην αποτελεσματική επικοινωνία για τους περισσότερους ανθρώπους. Το να ακούσετε κάποιον χωρίς να τον κρίνετε για αυτό που σας λέει και χωρίς να αντιδράσετε έντονα ή αρνητικά είναι το κλειδί για να καταφέρετε να έχετε μια βαθύτερη επικοινωνία με τον άλλο άνθρωπο.
Για παράδειγμα, έστω ότι ο σύντροφός σας σάς κάνει παράπονα ότι τον παραμελείτε. Η ενστικτώδης αντίδρασή σας είναι να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να του αποδείξετε ότι κάνει λάθος. Αυτό όμως δεν διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ σας. Βλέποντας την άρνησή σας, ο σύντροφός σας θα νιώσει ότι δεν τον καταλαβαίνετε και θα θελήσει να αμυνθεί. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένταση ανάμεσά σας.
Αντιθέτως, αν του δώσετε λίγο χώρο να εκφραστεί και του δείξετε ότι νοιάζεστε πραγματικά για το συναίσθημά του, θα έχετε την ευκαιρία να τον καταλάβετε καλύτερα. Ρωτήστε τι τον κάνει να νιώθει παραμελημένος και προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από τη δική του σκοπιά. Πώς θα νιώθατε εσείς αν ήσασταν στη θέση του; Τι θα θέλατε να κάνει εκείνος για εσάς αν οι ρόλοι ήταν αντίθετοι;
Αφού σας έχει εκφράσει τους προβληματισμούς του, μπορείτε να του εξηγήσετε με ηρεμία τη δική σας πλευρά και να προσπαθήσετε μαζί να βρείτε μια λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο.
Αποδεχτείτε τις διαφορές σας
Όσο καλή επικοινωνία κι αν έχετε μεταξύ σας, θα υπάρξουν σημεία στα οποία θα διαφωνήσετε. Ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι είναι λογικό να έχετε διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα. Ο στόχος σας δεν θα πρέπει να είναι να συμφωνείτε σε όλα, αλλά να κατανοείτε και να αποδέχεστε την οπτική του άλλου, ακόμη κι αν αυτή είναι διαφορετική από τη δική σας.
Αυτή η αποδοχή είναι πολύ σημαντική, καθώς συμβάλλει στην ειλικρινή έκφραση των δύο συντρόφων και στην δημιουργία μιας αίσθησης ασφάλειας μέσα στη σχέση.
Επαγγελματική καθοδήγηση για τη βελτίωση της σχέσης σας
Όπως είδαμε παραπάνω, το να καλλιεργηθεί η ουσιαστική επικοινωνία μέσα σε μια σχέση είναι μια μεγάλη πρόκληση που έχει όμως πολλά οφέλη για τους δύο συντρόφους και για την ίδια τη σχέση. Τα βήματα που αναφέραμε χρειάζονται συνεχή εξάσκηση και προθυμία και από τα δύο μέλη προκειμένου να φτάσει το ζευγάρι σε μια πραγματική, βαθιά επικοινωνία.
Αν παρά αυτές τις προσπάθειες διαπιστώνετε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη σχέση σας, ο καταξιωμένος διαισθητικός σύμβουλος, Κοσμάς Πανούτσος, μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία και να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια και επαγγελματισμό προς την επίλυσή τους.
Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και επενδύστε στο μέλλον της σχέσης σας!
Related Posts
Τα Χριστούγεννα να ζεστάνουν την καρδιά μας
Τα Χριστούγεννα, συμβολίζουν την Αγάπη, είναι η αγαπημένη γιορτή όλου του...
Οικογενειακή κατάρα και παραψυχολογία
Σκοπός του σημερινού άρθρου είναι να εξετάσει τον ορισμό που έχει η κατάρα και να...