
Εισαγωγή: Ο Τανάγρας και η Παραψυχολογία
Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα πολλών ανθρώπων με ισχυρές ψυχικές δυνάμεις, οι περισσότεροι από τους οποίους έζησαν στον 20ο αιώνα. Ένας από αυτούς, και ίσως ο σημαντικότερος, ήταν ο Άγγελος Τανάγρας, που μπορεί να μην ήταν παραψυχολόγος ή μεντιουμ, αλλά αποτέλεσε τον πατέρα για την σύγχρονη παραψυχολογία στην Ελλάδα.
Σκοπός του άρθρου
Σκοπός του σημερινού άρθρου, είναι να προχωρήσουμε σε μια ιστορική αναδρομή, ώστε να εξετάσουμε τις ρίζες της παραψυχολογίας στην Σύγχρονη Ελλάδα.
Θα αναφερθούμε στο έργο των παραψυχολόγων της εποχής, δίνοντας έμφαση στον πατέρα της παραψυχολογίας στην Ελλάδα, Άγγελο Τανάγρα.
Τι είναι η παραψυχολογία, ο παραψυχολόγος και το μεντιουμ;
H παραψυχολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τα παραψυχολογικά ή αλλιώς υπερφυσικά φαινόμενα, που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τους νόμους της Φύσης.
Το άτομο που ασκεί την παραψυχολογία, ονομάζεται παραψυχολόγος και μεντιουμ, και πρέπει να διαθέτει ψυχικές δυνάμεις, τις οποίες έχει εξασκήσει.
Ένας παραψυχολόγος και μεντιουμ, είναι το άτομο που διαθέτει έμφυτες, κληρονομικές, ψυχικές δυνάμεις, τις οποίες εξελίσσει συνεχώς με σεβασμό, για το καλό του ανθρώπου.
Ο παραψυχολόγος χρησιμοποιεί σαν εργαλεία την διαίσθηση, την τηλεπάθεια, την ενόραση, την ψυχομετρία και την πρόγνωση, δηλαδή τις ισχυρές ψυχικές του δυνάμεις.
Οι ψυχικές δυνάμεις σχετίζονται άμεσα με την έκτη αίσθηση, δηλαδή την εξωαισθητηριακή αντίληψη.
Ένας παραψυχολόγος δεν πρέπει απλά να διαθέτει ψυχικές δυνάμεις, αλλά και να τις εξασκεί συνεχώς και να εξελίσσει τις γνώσεις του, με ήθος.
Πριν την ίδρυση της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, η παραψυχολογία στην Ελλάδα δεν θεωρούνταν επιστήμη και συσχετιζόταν με λαϊκές δεισιδαιμονίες.
Ο άνθρωπος που συνέβαλε στην οργάνωση της Παραψυχολογίας στην Ελλάδα και την διερεύνησε επιστημονικά ήταν ο Άγγελος Τανάγρας, ο ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών.
Ποιος ήταν ο Άγγελος Τανάγρας
Ο Άγγελος Τανάγρας, γεννήθηκε με το όνομα Άγγελος Ευαγγελίδης, το 1875 στον Πειραιά και απεβίωσε το 1971. Σπούδασε ιατρική στην Ελλάδα και στη Γερμανία, ενώ κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1897.
Το ενδιαφέρον του για τα άτομα με ψυχικές δυνάμεις ήταν ένα θέμα το οποίο πάντα τον γοήτευε.
Για αυτό το λόγο, παρακολουθούσε από κοντά για αρκετά χρόνια, τις έρευνες και τις μελέτες της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών στο Λονδίνο.
Ο Άγγελος Τανάγρας, εκτός από συνεργάτης των μεντιουμ, ήταν σπουδαίος λογοτέχνης και επιστήμονας, με διεθνή αναγνώριση.
Ο Άγγελος Τανάγρας και η διεθνής αναγνώριση
Ο Τανάγρας διατύπωσε την θεωρία της ψυχοβολίας, δηλαδή την πρόβλεψη του μέλλοντος με βάση την τηλεκίνηση.
Η θεωρία αυτή αποτέλεσε τη βάση για τη θεωρία της ψυχοκίνησης του Dr. J. B. Rhine, «πατέρα» της παραψυχολογίας.
Η διεθνή αναγνώριση του Τανάγρα, ήταν τόσο μεγάλη που ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, κόμης Maurice Maeterlinck, αναφερόταν για την ψυχοβολία σαν την “αλήθεια του μέλλοντος”.
Ο Τανάγρας, επηρεασμένος από την βαθιά αγάπη του για την Παραψυχολογία και την έρευνα, αποφάσισε το 1923 να ιδρύσει την Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών.
Ο ίδιος ήταν πρόεδρος, ενώ σαν επίτιμος πρόεδρος ορίστηκε ο Δρ Charles Richet, κάτοχος του Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, έως το 1927.
Η εταιρεία προσέλκυσε πολλά μέλη της ελληνικής επιστημονικής και κοινωνικής ελίτ, αλλά και μεντιουμ που ήθελαν να συνεργαστούν με τον Τανάγρα.
Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών
Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών, ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που προσέγγισε τα ψυχικά φαινόμενα, και τα άτομα με ισχυρές ψυχικές δυνάμεις με μία αυστηρά επιστημονική μεθοδολογία.
Ο Τανάγρας και οι συνεργάτες του εξέταζαν εξονυχιστικά τους διάμεσα μεντιουμ, για να εξακριβώσουν αν είχαν πράγματι τις ψυχικές δυνάμεις που υποστήριζαν.
Η εταιρεία είχε αναγνωριστεί επίσημα από τη Βρετανική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών B.S.P.R.
Ο Freud επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών
Το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, ήταν τόσο μεγάλο που είχε τραβήξει το ενδιαφέρον ακόμα και του Freud.
Το 1924 ο Freud επισκέφτηκε την Ελλάδα και η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών τον όρισε ως επίτιμο μέλος της.
Τα πειράματα της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών
Η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών, παρήγαγε ερευνητικό έργο, και εκτελούσε πειράματα.
Στις 9 Ιανουαρίου 1926, δημοσιογράφοι κλήθηκαν να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν πειράματα τηλεπάθειας, τηλεκίνησης και υπνωτισμού.
Ο Απόστολος Ράπης, δικηγόρος και μεντιουμ, κατάφερε να μεταφέρει ένα βάζο χρησιμοποιώντας μόνο τις ψυχικές δυνάμεις του.
Την ίδια η μέρα, η παραψυχολόγος και μεντιουμ Κωνσταντία Νικολαΐδου κατάφερε να βρεθεί σε κατάσταση ύπνωσης και να επιτύχει πειράματα τηλεπάθειας.
Το πιο γνωστό πείραμα
Ένα από τα διασημότερα πειράματα της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών έλαβε χώρα στις 14 Ιανουαρίου 1928.
Το πείραμα έγινε σε συνεργασία με το Μεταφυσικό Ινστιτούτο του Παρισιού.
Συντελέστηκαν δύο ομάδες μεντιουμ, η πρώτη στα γραφεία της Εταιρείας στην Αθήνα και η δεύτερη στο Παρίσι.
Σκοπός των δύο ομάδων ήταν να κάνουν ένα πείραμα τηλεπάθειας, μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.
Το πείραμα για τη μεταβίβαση σκέψης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και επαναλήφθηκε αρκετές φορές με την ίδια επιτυχία.
Τα αποτελέσματα της ομάδας του Τανάγρα
Ένα από τα βασικότερα επίτευγμα της Εταιρείας, έλαβε χώρα το 1930, όπου διεξήχθη στην Ελλάδα το 4 Διεθνές Συνέδριο Ψυχικών Ερευνών με προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο.
Ακόμα, το 1929 εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μαθήματα σχετικά με την έρευνα των ψυχικών φαινομένων.
Αργότερα η Ελληνική Αστυνομία προσκάλεσε τον Τανάγρα να δώσει διαλέξεις στους μαθητές της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Η ομάδα του Τανάγρα
Ο Τανάγρας ίδρυσε την Εταιρεία, μαζί με δύο διαπρεπείς Έλληνες, τον ιατρό και λογοτέχνη Παύλο Νιρβάνα και τον αρχαιολόγο και ζωγράφο Αλέξανδρο Φιλαδελφέα.
Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών, ήταν αποτέλεσμα της αγάπης του Τανάγρα για την παραψυχολογία, αλλά είχε δίπλα του και αξιέπαινους συνεργάτες.
Μετά από σχεδόν 35 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών τερμάτισε την δράση της εξαιτίας της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δυστυχώς, όλη αυτή η προσπάθεια εισαγωγής της επιστημονικής εξήγησης των ψυχικών φαινομένων ήταν πρόωρη για τον τόπο μας, παρόλο το παράδειγμα ερευνών των ξένων πανεπιστημίων.
Η εταιρεία δεν είχε μεγάλη αποδοχή στην Ελλάδα, παρόλη την διεθνή της αναγνώριση.
Ποιος ήταν ο Αντώνης Πισσάνος;
Ο Αντώνης Πισσάνος γεννήθηκε το 1893 και απεβίωσε το 1975 και ήταν στενός συνεργάτης του Άγγελου Τανάγρα.
Ασχολήθηκε με πειραματικές έρευνες στην Ψυχολογία και υπήρξε ο πρώτος που ζήτησε, από το 1932, την αποκατάσταση του Υπνωτισμού στην επιστημονική του θέση και τη δημιουργία Επιστήμης της Ψυχο-Κοινωνιολογίας συνεργάστηκε στενά και με το διάσημο Μεντιουμ -Αστρολόγο Πάνο Πανούτσο.
Ήταν συγγραφέας, ερευνητής και μεταφραστής.
Ποιος ήταν ο Σπύρος Μακρής;
Ο Σπύρος Μακρής ήταν στενός συνεργάτης του Άγγελου Τανάγρα και διετέλεσε ανώτατος επιστημονικός διευθυντής της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών.
Ο Σπύρος Μακρής, ασχολήθηκε κυρίως με τον υπνωτισμό και τον αυτοϋπνωτισμό, ενώ την δεκαετία του 1960 ίδρυσε τις εκδόσεις Μακρή.
Μετά τον θάνατό του, η σύζυγός του Μάνια Μακρή, ψυχολόγος και ερευνήτρια σε θέματα μεταφυσικές, συνέχισε το έργο του.
Ποιος ήταν ο παραψυχολόγος Π. Πανούτσος;
Ο Π. Πανούτσος, ήταν διάσημος παραψυχολόγος και αστρολόγος, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, γεννήθηκε το 1918 και απεβίωσε το 1996.
Ήταν ο άνθρωπος που μέσα από τις ισχυρές ψυχικές δυνάμεις του, βοηθούσε πολύ κόσμο όπως ο John Lennon , για αυτό και η φήμη του εξακολουθεί να είναι μεγάλη.
Η προσπάθεια για οργάνωση του κλάδου
Ο Π.Πανούτσο, προσπάθησε το 1956 να οργανώσει την Παραψυχολογία ως κλάδο και να συνεχίσει το έργο του Τανάγρα.
Ο ίδιος υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του σωματείου Μεντιουμ-Αστρολόγων, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε.
Παραψυχολογία στην Ελλάδα στον 21ο αιώνα
Μετά το τέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, όσες προσπάθειες οργάνωσης του κλάδου έγιναν, ήταν ανεπιτυχείς.
Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης ενός σωματείου για άτομα με ψυχικές δυνάμεις, πολλοί επιτήδειοι ανοίγουν γραφεία, διατυμπανίζοντας πως είναι μεντιουμ, χωρίς να έχουν αναπτύξει τις απαιτούμενες ψυχικές δυνάμεις.
Τέτοια άτομα έχουν σαν μοναδικό κίνητρο την οικονομική σας αφαίμαξη, δεν έχουν ούτε ψυχικές δυνάμεις, ούτε ήθος και για αυτό θα πρέπει να τους αποφύγετε.
Συμπέρασμα
Η παραψυχολογία στην Ελλάδα άνθισε τον 20ο αιώνα, σε αυτό βοήθησε ο Άγγελος Τανάγρας και οι συνεργάτες του.
Τα άτομα με ψυχικές δυνάμεις, δηλαδή τα μεντιουμ, είχαν ενωθεί και η φήμη της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, ήταν διεθνής, προσφέροντας γνώση και ερευνητικό έργο.
Δυστυχώς σήμερα, ο καθένας μπορεί να λέει ότι είναι παραψυχολόγος-διάμεσο μεντιουμ κάτι το οποίο δεν θα σταματήσει εάν ο κλάδος δεν οργανωθεί.
Related Posts
Κακό Μάτι
Το κακό μάτι είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς η ευτυχώς υπάρχει στις μέρες...
Μάντης Σήμερα και Χθες B’ Μέρος
Στο σημερινό άρθρο, θα ανακαλύψουμε την έννοια της λέξης Μάντης, εξερευνώντας την...