
Πολλά έχουν ακουστεί για την κρίση στον γάμο. Κάποιοι λένε ότι τα προβλήματα ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι ξεκινούν μετά από επτά χρόνια γάμου, άλλοι ότι η κρίση αρχίζει όταν το ζευγάρι αποκτά παιδιά και άλλοι όταν οι δύο σύντροφοι μπαίνουν στη μέση ηλικία. Πολλά ζευγάρια που έχουν αντιμετωπίσει κρίση στον γάμο τους τη συνδέουν με κάποιο από αυτά τα γεγονότα. Είναι όμως αυτό μια γενική αλήθεια; Πότε αρχίζει η κρίση στον γάμο; Στο σημερινό άρθρο θα επιχειρήσουμε να δώσουμε την απάντηση σε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα.
Πότε αρχίζει η κρίση στον γάμο
Λόγω των πολλών υποχρεώσεων που τον συνοδεύουν και της μακρόχρονης διάρκειάς του, ένας γάμος μπορεί να περάσει κρίση πολλές φορές μέσα στα χρόνια, για διαφορετικές αιτίες κάθε φορά. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, αφού ένας γάμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται όπως εξελίσσονται οι άνθρωποι μέσα σε αυτόν.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια της κρίσης ενός γάμου και να δουλέψουμε προς την αντιμετώπισή της, καθώς μπορεί να αποβεί μοιραία για την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ του ζευγαριού.
Αποξένωση και έλλειψη επικοινωνίας μέσα στον γάμο
Ένα από τα πιο ύπουλα σημάδια που δείχνουν πότε αρχίζει η κρίση στον γάμο είναι η σταδιακή αποξένωση και έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι. Ξεκινά σιγά σιγά από την έλλειψη χρόνου για κοινές δραστηριότητες και ουσιαστικές συζητήσεις και καταλήγει να διαβρώνει τη συναισθηματική επαφή του ζευγαριού.
Αυτό συχνά συμβαίνει όταν το ζευγάρι αποκτά παιδιά, καθώς οι υποχρεώσεις αυξάνονται και χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για να βρεθεί ποιοτικός κοινός χρόνος για τους δύο συντρόφους. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελεύθερο χρόνο.
Η έλλειψη επικοινωνίας δημιουργεί συναισθηματική απόσταση μεταξύ των δύο συντρόφων, με αποτέλεσμα να νιώθουν μοναξιά μέσα στον γάμο τους και να πιστεύουν ότι ο γάμος τους περνάει κρίση.
Έλλειψη ενδιαφέροντος
Άλλο ένα σημάδι ότι ένας γάμος βρίσκεται σε κρίση είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος μεταξύ του ζευγαριού. Όταν ένα ζευγάρι είναι πολλά χρόνια μαζί, οι δύο σύντροφοι φτάνουν σε ένα σημείο που νιώθουν ότι τα ξέρουν όλα για τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους και δεν έχουν τίποτα καινούριο να δουν από αυτόν.
Εάν το κάθε μέλους του ζευγαριού δεν φροντίζει για την προσωπική του εξέλιξη, ώστε να φέρνει καινούρια πράγματα στη σχέση και να δίνει αφορμές στην άλλη πλευρά να ανακαλύπτει νέες πλευρές της προσωπικότητάς του, η σχέση καταλήγει σε τέλμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επίσης εύκολο να εισχωρήσουν τρίτα πρόσωπα ανάμεσα στο ζευγάρι.
Συνεχείς εντάσεις και καυγάδες
Στον αντίποδα, όταν οι δύο σύντροφοι εξελίσσονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι εντάσεις και οι καυγάδες μεταξύ τους. Καθώς περνούν τα χρόνια, ο χαρακτήρας, οι απόψεις και οι βλέψεις τους για τη ζωή αλλάζουν, με αποτέλεσμα να διαπιστώνουν ότι διαφωνούν σε ζητήματα που δεν διαφωνούσαν παλιότερα.
Οι διαφωνίες αυτές μπορεί να καταλήγουν συχνά σε καυγάδες που εξαντλούν το ζευγάρι και συμβάλλουν στη συναισθηματική απόσταση μεταξύ τους, γεγονός που δημιουργεί κρίση στον γάμο τους.
Πώς αντιμετωπίζεται η κρίση σε έναν γάμο
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι κρίσεις σε έναν γάμο είναι αναμενόμενες μέσα στη φυσική πορεία του. Το ζήτημα είναι να αντιμετωπίζονται εγκαίρως ώστε να μην γιγαντώνονται και να μην τίθεται σε κίνδυνο η σχέση. Τι μπορείτε να κάνετε όταν διαπιστώσετε ότι ο γάμος σας περνάει κρίση, λοιπόν;
Εντοπίστε την αιτία
Το πρώτο βήμα προς την επίλυση μιας κρίσης είναι ο εντοπισμός της αιτίας που οδήγησε σε αυτήν. Μήπως έχετε χαθεί στα ζητήματα της καθημερινότητας και δεν μοιράζεστε πια ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας; Μήπως έχετε πέσει σε τέλμα και έχει χάσει ο ένας το ενδιαφέρον προς τον άλλο; Μήπως υπάρχουν εξωτερικά προβλήματα (π.χ. οικονομικά προβλήματα, επαγγελματικά προβλήματα, εμπλοκή τρίτων ατόμων) που δημιουργούν εντάσεις ανάμεσά σας; Βρίσκοντας την αιτία, θα μπορέσετε να δουλέψετε προς την επίλυσή της.
Συζητήστε ανοιχτά μεταξύ σας
Οι περισσότερες κρίσεις σε έναν γάμο δημιουργούνται από την έλλειψη ξεκάθαρης και ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ των δύο συντρόφων. Αντίστοιχα, η λύση βρίσκεται στην ανοιχτή συζήτηση. Προσκαλέστε τον σύντροφό σας σε μια ειλικρινή συζήτηση όπου ο καθένας σας θα εκφράσει ελεύθερα τις ανάγκες του και ο άλλος θα είναι διατεθειμένος να ακούσει χωρίς κριτική.
Καταστρώστε ένα σχέδιο δράσης και παραμείνετε ανοιχτοί σε αλλαγές
Αφού μοιραστείτε όσα σας προβληματίζουν, καταστρώστε ένα σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα που προκάλεσαν αυτή την κρίση. Να θυμάστε ότι για να έχετε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και επικοινωνίας σας. Για παράδειγμα, αν μέχρι τώρα δεν περνούσατε χρόνο με τον σύντροφό σας, πλέον θα πρέπει να οργανώνετε κοινές δραστηριότητες συχνά.
Επικίνδυνη κρίση στον γάμο
Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που η κρίση στον γάμο γίνεται επικίνδυνη και απειλεί να τον καταστρέψει. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν μπαίνει ένα τρίτο πρόσωπο στη μέση ή γίνονται στοχευμένες επιθέσεις με αρνητική ενέργεια στο ζευγάρι με σκοπό να χωρίσει.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η βοήθεια ενός παραψυχολόγου με εξειδίκευση στην επαναφορά προσώπου στον γάμο και στην καταπολέμηση της αρνητικής ενέργειας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για το μέλλον της σχέσης του ζευγαριού. Ο κορυφαίος παραψυχολόγος, Κοσμάς Πανούτσος, έχει διαχειριστεί χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις στο γραφείο του με μεγάλη επιτυχία.
Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς μια ισχυρή κρίση στον γάμο σας, απευθυνθείτε στον κύριο Πανούτσο. Μην αφήνετε το μέλλον του γάμου σας στην τύχη. Επικοινωνήστε μαζί μας και λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να σώσετε τον γάμο σας από την καταστροφή.
Related Posts
Μαντεία και Παραψυχολογία
Σε αυτό το άρθρο έχω ως σκοπό να αναλύσω τι ήταν η μαντεία στην αρχαιότητα....
Παντρεμένη με παιδί και τρίτο πρόσωπο
Μια παράνομη σχέση μπορεί να οδηγήσει σε συζυγική απιστία, ακόμα και μια...