
Μπαίνετε σε σχέσεις και διαπιστώνετε ότι χάνετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτές; Τρέμετε στην ιδέα ότι μπορεί να χωρίσετε και είστε διατεθειμένοι να κάνετε τα πάντα προκειμένου να μην διαλυθεί η σχέση σας; Ανέχεστε συμπεριφορές που σας πληγώνουν θεωρώντας πως είναι καλύτερα να είστε σε μια σχέση με προβλήματα από το να είστε μόνοι; Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς τον συγκεκριμένο άνθρωπο; Αν έχετε απαντήσει θετικά στα παραπάνω ερωτήματα, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργείτε σχέσεις εξάρτησης.
Τι είναι οι σχέσεις εξάρτησης;
Όπως καταλαβαίνουμε και από τον ίδιο τον όρο, οι σχέσεις εξάρτησης είναι συναισθηματικές σχέσεις στις οποίες τουλάχιστον το ένα άτομο νιώθει ότι εξαρτάται από το άλλο και δεν λειτουργεί αυτόνομα.
Με άλλα λόγια, το εξαρτημένο άτομο ρυθμίζει τη ζωή του με βάση το πρόσωπο προς το οποίο αναπτύσσει τη συναισθηματική εξάρτηση. Συμπεριλαμβάνει το πρόσωπο αυτό σε κάθε απόφαση που παίρνει για τη ζωή του και έχει την αντίστοιχη προσδοκία και από το άλλο άτομο, η πιθανή απουσία του προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και γενικότερα προσκολλάται στο άλλο άτομο και χάνει τα δικά του ενδιαφέροντα.
Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους παρουσιάζει αυτή την εξαρτητική συμπεριφορά, συνήθως ο άλλος νιώθει πίεση και εκφράζει δυσαρέσκεια. Πολλές φορές όμως, η σχέση εξάρτησης αναπτύσσεται αμφίδρομα και από τα δύο άτομα. Αν έχετε ζευγάρια που κάνουν τα πάντα μαζί, δεν έχουν ξεχωριστά ενδιαφέροντα και φιλίες και ασκούν διαρκώς έλεγχο ο ένας στον άλλο, κατά πάσα πιθανότητα οι δύο σύντροφοι έχουν μια σχέση εξάρτησης.
Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι μια σχέση εξάρτησης δεν είναι απαραίτητα ερωτική. Αντίστοιχες εξαρτητικές σχέσεις μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ φίλων ή ακόμα και συγγενών.
Τι το κακό έχουν οι σχέσεις εξάρτησης;
Πολλά άτομα που δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης υποστηρίζουν ότι το κάνουν από πραγματική αγάπη. Συχνά λένε ότι έτσι πρέπει να είναι μια σχέση αγάπης και χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα για να ελέγξουν επίσης τον/τη σύντροφό τους (π.χ. αν με αγαπούσες πραγματικά, δεν θα ήθελες να βγεις μόνη με τις φίλες σου).
Ωστόσο, σε μια σχέση αγάπης τα δύο άτομα επιλέγουν ελεύθερα το ένα το άλλο, διατηρώντας παράλληλα τη δική τους προσωπικότητα και την αυτονομία τους. Αντίθετα, σε μια σχέση εξάρτησης:
- Υπάρχει διαρκής και έντονος φόβος εγκατάλειψης
- Υπάρχει διαρκής έλεγχος που κάνει το άτομο να νιώθει πίεση
- Τα άτομα χάνουν επαφή με τον κοινωνικό περίγυρο που είχαν αναπτύξει
- Οι δύο σύντροφοι επιμένουν να παραμένουν σε σχέση ακόμα κι όταν δεν είναι πια χαρούμενοι σε αυτήν
- Τα άτομα χάνουν την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά τους και δεν θυμούνται ποιοι είναι πραγματικά
Πώς θα καταλάβω αν βρίσκομαι σε σχέση εξάρτησης;
Οι σχέσεις εξάρτησης έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από τα οποία μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν βρίσκεται σε μια τέτοιου είδους σχέση. Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή ο/η σύντροφός σας έχετε εξαρτητική συμπεριφορά, απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα:
- Νιώθετε την ανάγκη να επικοινωνείτε συνεχώς μέσα στην ημέρα με τον/τη σύντροφό σας; Σας καθησυχάζει η συχνή επικοινωνία κι από την άλλη νιώθετε έντονο άγχος όταν δεν επικοινωνείτε για κάποιες ώρες;
- Φοβάστε συχνά ότι θα σας εγκαταλείψει ο/η αγαπημένος/η σας και χρειάζεστε διαβεβαίωση ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί;
- Δεν σας αρέσει να μένετε μόνος/η και νιώθετε έντονη δυσαρέσκεια όταν συμβαίνει αυτό;
- Ρωτάτε πάντα τον/τη σύντροφό σας για να πάρετε μια απόφαση για τη δική σας ζωή;
- Προτιμάτε να παραμελήσετε κάποια δική σας ανάγκη ή ενδιαφέρον αν ο/η σύντροφός σας δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτό;
Αν απαντήσατε θετικά σε πολλές από αυτές τις ερωτήσεις, τότε βρίσκεστε σε μια σχέση που έχει στοιχεία εξάρτησης.
Εξάρτηση και φόβος εγκατάλειψης
Οι περισσότερες εξαρτητικές συμπεριφορές πηγάζουν από τον φόβο εγκατάλειψης. Πολλά άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση νιώθουν πως δεν είναι άξια να αγαπηθούν. Έτσι, όταν καταφέρνουν να κάνουν μια σχέση, γαντζώνονται από τον/τη σύντροφό τους, φοβούμενοι πως αν τους χάσουν, δεν θα ξαναβρούν ποτέ κανέναν άλλον να τους αγαπήσει.
Ωστόσο, τέτοιου είδους σχέσεις είναι βασανιστικές και για αυτά τα άτομα, καθώς στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τη σχέση θυσιάζουν τη μοναδικότητά τους και πολλές φορές ανέχονται άσχημες συμπεριφορές, φοβούμενα ότι δεν θα βρουν τίποτα καλύτερο.
Πώς να σταματήσω να δημιουργώ σχέσεις εξάρτησης;
Αν ανήκετε στα άτομα που νιώθουν εξαρτημένα από τον/τη σύντροφό τους, γνωρίζετε ήδη πόσο κουραστική είναι αυτή η συνεχής ανασφάλεια ότι θα τους χάσετε. Ίσως να σας έχει εκφράσει και η άλλη πλευρά παράπονα για την πίεση που νιώθει στη σχέση σας.
Αν θέλετε να απαλλαγείτε από αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και να αποκτήσετε έναν ανεξάρτητο και δυναμικό χαρακτήρα που θα μαγνητίζει τους γύρω σας, υπάρχει τρόπος! Ο κορυφαίος παραψυχολόγος Κοσμάς Πανούτσος μπορεί να σας προσφέρει την πνευματική καθοδήγηση που χρειάζεστε και να αυξήσει τα επίπεδα του προσωπικού σας μαγνητισμού προκειμένου να:
- αυξήσετε αποτελεσματικά την αυτοπεποίθησή σας
- δημιουργείτε αυθεντικές σχέσεις με πραγματική αγάπη και κατανόηση
- επιλέγετε σωστούς συντρόφους και να κάνετε ευτυχισμένες σχέσεις
- διατηρείτε τον έλεγχο των συναισθημάτων και της ψυχικής σας ισορροπίας ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών
Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και κάντε μια νέα αρχή για έναν καινούργιο, ασφαλή και σίγουρο εαυτό!
Related Posts
Φοβάμαι τους ανθρώπους. Τι μπορώ να κάνω;
Αν ανήκετε κι εσείς σε εκείνους που σκέφτονται «θέλω να δημιουργήσω σχέσεις αλλά...
Όταν ο άντρας απατά την γυναίκα του
Το τρίτο πρόσωπο σε ένα γάμο, δεν είναι η αιτία για μια απιστία, αλλά είναι πάντα...