Τα άτομα αυτά με τις συγκεκριμένες ικανότητες αντιλαμβάνονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα κάποιου άλλου, “βλέπουν” γεγονότα που συμβαίνουν μακριά και διαισθάνονται κάτι πριν αυτό συμβεί. Οι ικανότητές τους να αντιλαμβάνονται φευγαλέα ένα άλλο επίπεδο χρόνου ή χώρου που δεν είναι προσιτό από τις πέντε κλασσικές αισθήσεις (όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση, αφή) μας προκαλούν κατάπληξη, απορία και φόβο.
Στη σύγχρονη εποχή του ορθολογισμού αναφερόμαστε στην εξωαισθητηριακή αντίληψη (Extra-sensory Perception ή ESP). Με τον όρο αυτό εννοούμε την πιθανότητα αντίληψης μέσω καναλιών πέρα από κάθε λογικό συμπέρασμα, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτά των πέντε αισθήσεων. Πρόκειται για μια κατηγορία παραψυχολογικών ή παραφυσικών φαινομένων στην οποία ανήκουν η διαίσθηση, η τηλεπάθεια, η διόραση, η ψυχομετρία, η πρόγνωση και η ψυχοκίνηση ή τηλεκίνηση.
Τα παραφυσικά φαινόμενα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- Στην πρώτη περιλαμβάνονται η διόραση, η τηλεπάθεια, η πρόγνωση και η ψυχομετρία ή αλλιώς τα φαινόμενα της παρ’ αίσθησιν αντίληψης.
- Στη δεύτερη περιλαμβάνονται τυχαία φαινόμενα που επηρεάζονται από τη δύναμη της σκέψης και της θέλησης ενός ατόμου, όπως είναι το ρίξιμο των χαρτιών, η μετακίνηση ελαφριών αντικειμένων από μακριά ή το λύγισμα ενός κουταλιού.
Οι άνθρωποι που διαθέτουν όλες αυτές τις ικανότητες χαρακτηρίζονται ως άτομα με ψυχικές δυνάμεις. Με εφόδιο αυτά τα «χαρίσματα» ο Κοσμάς Πανούτσος δίνει λύσεις σε προσωπικά προβλήματα και επιτυγχάνει μελλοντικές προβλέψεις σε όσους τον επιλέγουν για να τους βοηθήσει, σε μια πορεία ετών από τη δεκαετία του ’80.
Παραψυχολογία

Παραψυχολογία ονομάζεται ο επιστημονικός χώρος του οποίου αντικείμενο μελέτης είναι τα παραφυσικά φαινόμενα. Παραφυσικά φαινόμενα είναι η διαίσθηση, η τηλεπάθεια, η διόραση, η πρόγνωση μελλοντικών γεγονότων και η ψυχομετρία, φαινόμενα που δεν εξηγούνται από τους φυσικούς νόμους και αποδίδονται σε δυνάμεις που δεν ερμηνεύονται από την επιστήμη της φυσικής.
Ο όρος Παραψυχολογία επινοήθηκε από τον Γάλλο φυσιολόγο Charles Richet (Παρίσι 1850-1935), τιμημένο με Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής (1913) για την ανακάλυψη της αναφυλαξίας. Ο Richet ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα υπερφυσικά φαινόμενα τα οποία αργότερα τα αποκάλεσε μεταψυχικά.
Παραψυχολόγος είναι το άτομο με έμφυτες ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις όπως διαίσθηση , ενόραση , ψυχομετρία τηλεπάθεια. Δεν φτάνουν ομως τα παραπάνω χαρίσματα της φύσης! Πρέπει συμπληρώνονται με μόρφωση, με εντιμότητα, με εμπειρία και σεβασμό στον συνάνθρωπο! Στις μέρες διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις και αυτοαποκαλούνται μέντιουμ, πνευματιστές, κλπ εξαπατώντας τον κόσμο…
Τηλεπάθεια
Τηλεπάθεια (Telepathy) είναι το ψυχικό φαινόμενο της άμεσης μεταβίβασης σκέψεων, εικόνων, παραστάσεων δίχως τη χρήση λέξεων και χωρίς τη χρησιμοποίηση κάποιου από τους μέχρι σήμερα γνωστούς διαύλους επικοινωνίας. Το φαινόμενο της τηλεπάθειας εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους οι οποίοι συνδέονται πολύ στενά συναισθηματικά. Για παράδειγμα, ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της υπάρχει μια ευαίσθητη τηλεπαθητική επικοινωνία. Η τηλεπάθεια εμφανίζεται πολύ συχνά σε πανομοιότυπους διδύμους που προέρχονται από ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο. Αν και βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση διαισθάνονται την ψυχική και οργανική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άλλος δίδυμος, και πολλές φορές τη βιώνουν.
Ο Σουηδός ψυχίατρος Nils O. Jacobson υποστηρίζει ότι στο φαινόμενο της τηλεπάθειας συμμετέχουν ο πομπός (δηλαδή αυτός που στέλνει το μήνυμα) και ο δέκτης. Το φαινόμενο της μεταβίβασης των σκέψεων αποδίδεται στην ιδιότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από το ανθρώπινο σώμα. Ο πομπός εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία λαμβάνει ο δέκτης με τη μορφή σκέψεων, εικόνων και συναισθημάτων. Εάν ο τηλεπαθητικός βρίσκεται σε κατάσταση άριστης διαύγειας, η μεταβίβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση.
Διόραση
Το φαινόμενο της Διόρασης είναι η αντίληψη απομακρυσμένων γεγονότων ή αντικειμένων όπως για παράδειγμα η ενορατική εικόνα ενός ατυχήματος η εικόνα μιας πυρκαγιάς, μία εγκληματική πράξη, ενός κινδύνου ο οποίος απειλεί κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Σε πολλές περιπτώσεις ο τηλεπαθητικός βιώνει με τη μορφή δονήσεων συναισθήματα θετικά η αρνητικά που νοιώθει το άλλο άτομο την ώρα του γεγονότος.
Ψυχομετρία – πρόγνωση
Στο ψυχικό φαινόμενο της ψυχομετρίας ο τηλεπαθητικός σε κατάσταση αυτοσυγκέντρωσης κοιτάζοντας και αγγίζοντας ένα προσωπικό αντικείμενο κάποιου ανθρώπου, μέσω των δονήσεων και της ψυχικής ενεργειακής απορροής του ανθρώπου πάνω στο αντικείμενο, συλλαμβάνει και αποκρυπτογραφεί χρήσιμες πληροφορίες πού αφορούν το χαρακτήρα του.
Δύναμη της υποβολής
Η δύναμη της υποβολής (subliminal suggestion) στηρίζεται στο χάρισμα της έκτης αίσθησης, την τηλεπάθεια. Με την δύναμη της υποβολής ο τηλεπαθητικός μεταβιβάζει στο υποσυνείδητο του Δέκτη σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα με στόχο τον επηρεασμό του Δέκτη στη λήψη αποφάσεων.
Ο τηλεπαθητικός ηθικά επιτρέπεται να παρέμβει όταν πρόκειται για ένα σοβαρό λόγο. Ο κίνδυνος διάλυσης μιας οικογένειας με παιδιά, εξαιτίας κακής συναισθηματικής εξάρτησης του ή της συζύγου από έναν τρίτο πρόσωπο. Βεβαίως μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Δηλαδή η δύναμη της υποβολής να χρησιμοποιηθεί από τον παραψυχολόγο προς όφελος του Δέκτη έτσι ώστε να ξεπεράσει το φόβο για θάνατο ή για κάποιες σοβαρές ασθένειες που του έχει δημιουργήσει η δύναμη της Αυθυποβολής.