Η έμμονη ιδέα της επιτυχίας και της αποτυχίας

Κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη συνεχή επιτυχία και κανείς δεν είναι ασφαλισμένος για την αποτυχία. Αισθανόμαστε ότι η κοινωνική μας θέση είναι τόσο επισφαλής που τρέμουμε μην κάνουμε κανένα λάθος. Το να κάνουμε λάθη, είναι ανθρώπινο, και είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μην κάνουμε λάθη. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε λογικές προσπάθειες για να τα αποφεύγουμε. Πολλές φορές, όμως, υπαίτια για τα λάθη που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, είναι ακριβώς η έλλειψη πίστης στην ικανότητά μας να αποφεύγουμε ταπεινωτικά λάθη και ο φόβος για τις επιπτώσεις πού μπορεί να έχουν. Όλοι μας ακολουθούμε το δρόμο που οι προσδοκίες μας έχουν χαράξει είτε είναι επώδυνος είτε είναι ευχάριστος.

Αν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα λάθη που κάνουμε στη ζωή μας χωρίς το φόβο ότι θα χάσουμε την κοινωνική μας υπόσταση, θα ενεργούσαμε καλύτερα και θα κάναμε λιγότερα λάθη. Πάντως, λιγότερη σημασία έχει τι λάθη κάνουμε, από όση τι κάνουμε μετά από τα λάθη μας. Αν δεν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αποθαρρυνθεί, να ντροπιαστεί η να ταπεινωθεί, θα μπορέσουμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε το δυναμικό που έχουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση, και μερικές φορές με καλύτερα αποτελέσματα απ ‘ ότι αν δεν είχαμε κάνει καθόλου λάθος.

Η παρεμβολή του διλλήματος της επιτυχίας η της αποτυχίας σε κάθε δραστηριότητα μεταβάλλει κάθε μας πράξη σε κάτι τυχαίο. Το καλύτερο κίνητρο για να κάνουμε μια δουλειά σωστά, είναι η ικανοποίηση που νοιώθουμε κάνοντάς τη.

Αντί όμως γι’ αυτό, τοποθετούμε ψηλά το βραβείο της "επιτυχίας". Η έμφαση πού δίνουμε την επιτυχία και ο φόβος της αποτυχίας έχουν μιαν αλληλεξάρτηση: η ανησυχία για την επιτυχία παρεμποδίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δράσουμε, και γι’ αυτό κινδυνεύουμε να αποτύχουμε. Κι αντί να κάνουμε απλώς το καλύτερο όπως μπορούμε, έχοντας πάντα τα μάτια προσηλωμένα στο σκοπό μας, η προσοχή μας διασπάται από τη φροντίδα μήπως το γόητρό μας καταρρεύσει αν δεν πετύχουμε. Έτσι χάνουμε τη χαρά της ζωής, την ευχαρίστηση πού νοιώθεις δημιουργώντας κάτι. Παρ’ όλο που νομίζουμε ότι η ανησυχία διεγείρει τις ικανότητές μας, αντίθετα τις ελαττώνει και τη στιγμή πού φτάνουμε στη μεγάλη μας επιτυχία, η ανησυχία μας περιορίζει την ικανοποίηση μας σε ελάχιστα φευγαλέα δευτερόλεπτα. 
 

Ο άνθρωπος πού κόπτεται για να αποδείξει την αξία του, θα ανακαλύψει αναπόφευκτα ότι δεν έχει καμιά αξία: γιατί ήδη αμφιβάλλει για την αξία του, διαφορετικά δε θα υπήρχε λόγος να την αποδείξει! Και αμφιβάλλοντας για την αξία του, παρεμβάλλει την πολύ μικρή ιδέα πού έχει ήδη σχηματίσει για τον εαυτό του, σε οτιδήποτε αντιμετωπίζει. Όλες οι απόπειρες που κάνει το άτομο για να υποδείξει την αξία του είναι τελείως μάταιες. Καμία απόδειξη δε θα μπορέσει να δώσει σε κανέναν μια μόνιμη εμπιστοσύνη στον εαυτό του εφόσον ο ίδιος αμφιβάλλει!

 

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος - Ραντεβού

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας, ώστε να επικοινωνήσω μαζί σας.
Στο χώρο κειμένου μπορείτε να αναφέρετε:

  • το θέμα που σας απασχολεί (εν συντομία)
  • τις μέρες και ώρες που μπορείτε να διαθέσετε για συνεδρία
  • τον τρόπο (συνάντηση στο γραφείο, skype ή τηλεφωνικά)

Αν έχετε απορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα Υπηρεσίες και στην σελίδα Προσωπικές Συνεδρίες και να ενημερωθείτε αναλυτικά πριν επικοινωνήσετε.

You must have Javascript enabled to use this form.